BLOG

TRÄNA OCH ÄTA VEGETARISKT?

Skrivet September 22, 2015 av Anna-Maria Båth

Äta vegetariskt och träna hårt - går det ihop? Ja, enligt oss! Allt fler väljer vegetariska alternativ – och märker att de mår bättre!

Det finns ju många anledningar till att äta vegetariskt. Klimat, miljö, hälsa, ekonomi och djurhållning, för att bara nämna några. Många blir allt mer medvetna om vad man stoppar i sig och vill äta mer hälsosamt. Samtidigt ska ju maten vara en smakupplevelse och vi ska orka prestera och få resultat på träningen!

En av de största mattrenderna under det senaste året är den vegetariska. Kanske är det för att det faktiskt är mer socialt accepterat och lättre att vara vegetarian idag än tidigare? Det finns ju många fler vegetariska alternativ i både mataffären och på restauranger än vad som funnits tidigare.  

Mathandeln rapporterade att försäljningen av vegetariska alternativ till färs, köttbullar och korv ökade med 40% under första halvåret 2014 samtidigt som köttkonsumtionen minskade för första gången på länge.  

Enligt en ny japansk studie kan en grön diet hjälpa till att motverka högt blodtryck, och den som byter till en helt vegetarisk kost kan sänka sina värden. Studien visar att en köttfri meny kan ge lika goda effekter på blodtrycket som en viktminskning på fem kilo. 

Nån som håller med om ovanstående är en av våra kompisar, Kenny Isaksson i Västerås. Han gick ner 13 kilo och förbättrade sin hjärthälsa genom att började äta vegetariskt. Vilken inspiration! Läs mer här >>.

Hemma hos oss äter vi mestadels ekologiskt och vegetarisk och trivs toppen med det. Äter du också vegetariskt eller kanske är du bara nyfiken på nya recept? Hur som helst, jag skickar med ett underbart recept på en god höstgryta som passar en regnig höstdag. (Lånat från healthaholic.se)

RECEPT: Vegetarisk Chiligryta med quinoa >> 

TVÅ MINUTERS TRÄNING!

Skrivet November 18, 2014 av Anna-Maria Båth

Träna 15 minuter om dagen, det är vad vi förespråkar. Nu visar ju vissa undersökningar att det räcker med så lite som bara två minuters träning! Träningsmängden är faktiskt tillräcklig för att förbättra hälsan, vilket en forskargrupp vid Abertay University i skotska Dundee kommit fram till.

Att börja träna kan vara tufft, ofta kan det vara jobbigare att komma igång, än själva träningen. Men, all träning är bra träning, och för den som inte tränar alls idag, kan det vara viktigt att veta att det inte behöver vara så svårt att komma igång!

Studien som gjordes på resultaten av två minuters träning utfördes på en grupp överviktiga vuxna. Gruppen bestod av tre män och elva kvinnor i åldrarna 35-51 och med ett BMI mellan 24 och 34.

Samtliga deltagare fick i uppgift att träna högintensivt under två minuter, uppdelat på två gånger i veckan. Träningen bestod av cykling på en motionscykel under en minut och vid varje tillfälle tog försökspersonerna i maximalt under sex sekunder, i tio omgångar. Vilan mellan varje 6-sekunders-set var en minut.

Forskarna kunde dra slutsatsen att den korta men intensiva träningen gav deltagarna signifikant bättre hjärt- och kärlhälsa samt förbättrad insulinkänslighet. Det senare är ett förstadium till diabetes typ 2 och man avser kroppens förmåga att ta upp glukos.

Självklart är ju en sund livsstil, med bra mat och motion något som vi alla bör sträva efter, men – tröskeln till att börja träna behöver inte vara högre än så här!

Vill du läsa hela studien kan du klicka här >>

(Källa svd.se)

INTENSIV STYRKETRÄNING BROMSAR ÅLDRANDET

Skrivet November 11, 2014 av Anna-Maria Båth

"Byt ut en del av stavgången mot styrketräning med tunga vikter. Förtvinade muskler - sarkopeni - lyfts nu fram som ett lika stort hälsoproblem som benskörhet. De korta, snabba muskelfibrerna börjar tyna bort redan från 30-årsåldern. Explosiv styrketräning är det bästa sättet att bromsa åldrandet."Jag vill dela med mig av en artikel som jag hittat på SvD, som handlar om hur viktigt det är att träna även upp i åldern - och vilka enorma fördelar det ger: 

"Piprensarben och päronformad kropp är inte en ofrånkomlig del av ett naturligt åldrande. Förvisso försvinner från medelåldern mer än en procent av muskelkraften varje år, men det finns effektiva motdrag.

Det går inte att stoppa åldrandet helt, men med rätt träning går det att bromsa så att det blir en mycket, mycket långsam process, säger Alexander Cristea vid Umeå universitet som studerat saken i sin doktorsavhandling.
All träning är bra, men stavgång och aerobics påverkar inte sarkopeni (muskelförtvining).

För att behålla muskelmassan krävs det styrketräning med tung belastning vid få lyft. Det måste vara ett kraftigt stimuli, gärna i ett explosivt moment, för att det ska bli full effekt.
Självklart ska man börja lite försiktigt, säger Alexander Cristea.

Det han talar om är kraftiga urladdningar där man vid bara två serier med tre upprepningar lyfter vikter som motsvarar 80 procent eller mer av den maximala förmågan. En bra idé är att prioritera stora muskelgrupper som låren, där muskelförlusten brukar vara störst. På köpet kommer ökad rörlighet och minskad risk för fallolyckor och en lång rad folksjukdomar.

Sarkopeni lyfts nu fram av forskare och myndigheter i hela världen som en central men bortglömd orsak till funktionsnedsättningar, åldrande och för tidig död bland äldre. Problemet ägnas stor uppmärksamhet i Livsmedelsverkets nya kostråd för äldre. Kvinnor som från början har mindre muskelmassa än män är extra utsatta.

Forskning har visat att varannan person som drabbas av höftledsfraktur lider av muskelförtvining. Det har gjort att den minskade muskelstyrkan nu anses som lika viktig att åtgärda som benskörhet för att undvika frakturer. Ökad rörlighet och belastning kan dessutom stimulera till nybildning av skelettets benvävnad.

– Det är de snabbaste muskelfibrerna som reagerar först när man halkar och ser till att vi håller balansen. Men det är just dessa korta muskelfibrer som försvinner först när de inte används, säger Alexander Cristea.

Följden är att muskelmassan tappar volym och ersätts av fett om vi inte äter mindre än tidigare. Våra välproportionerade kroppar förvandlas i ett slag till päronmagar på tändsticksben.

Tommy Cederholm som är professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet menar attvinsterna för den som styrketränar är stora. Eftersom muskler bränner mer energi än fett ökar kroppens energiomsättning även under vila. Med minskad fettinlagring sjunker även risken för folksjukdomar som cancer, diabetes, hjärtsjukdomar och demens.

Tidigare var man nog lite rädd för att uppmana äldre att styrketräna. Man oroade sig över att man skulle överbelasta. Men det brukar gå bra om man tar det lite försiktigt i början. Tio minuter i taget tre dagar i veckan är en tillräcklig början, säger Tommy Cederholm."

Kanske är det att slå in redan öppna dörrar att berätta detta för er - men jag tycker att det känns så härligt och hoppfullt, att man kan påverka hur man mår - även hur man åldras. Visst är det underbart!

MUSKLER SKYDDAR MOT DEPRESSION

Skrivet September 27, 2014 av Anna-Maria Båth

TRÄNA -ETT BRA SÄTT ATT SLIPPA HÖSTDEPRESSION?

Nu är hösten verkligen här. Regn och blåst och allt kortare dagar visar att sommaren är över för denna gången. Vi är ganska många som tycker att hur vackra färger höstlöven än kan erbjuda, så känns det lite tungt ibland. Vissa kan till och med känna sig mer eller mindre deprimerade så här års.  Så, det var med glädje vi läste i dagen SvD att nya studier visar att man kan undvika depression genom träning.

Så här fungerar det:

När man har mer muskler, ökar mängden av ett enzym, KAT, i blodet. Det visade sig att detta enzym bryter ner Kynurenin, ett ämne som bildas vid stress och som är skadligt för hjärnan. Musklerna verkar alltså ha en filtrerande effekt som – om den aktiveras – kan skydda hjärnan. Forskarna ser nu framför sig en ny princip för att behandla depression. En behandling som påverkar musklerna, inte hjärnan.

Visst är det fantastisk vad man kan göra själv för att må bra!


PS. 
Vill du läsa artikeln på SvD klicka här >>
Läs mer om Kynurenine här >>

Kroppsviktsträning

Skrivet June 03, 2014 av Anna-Maria Båth

Kroppsviktsträning betyder att man använder den egna kroppsvikten som främsta redskapet eller motståndet i träningen, därav namnet kroppsviktsträning. Antingen kan man träna bara med kroppen, eller ta hjälp av ett mindre redskap. Detta för att undvika skaderisker och underlätta teknikträning. Vi förespråkar kroppsviktsträning med Bodyweight®. Vanliga övningar är bland många andra: armhävningar, pull-ups, core-övningar, dips och squats. Alla övningar kan du enkelt göra hemma, på gymmet eller varför inte utomhus när så vädret tillåter. Läs mer här >>

 

Vår shop är Trygg E-Handel Certifierad!

Skrivet May 23, 2014 av Anna-Maria Båth

För oss är det självklart att du som kund ska känna dig trygg att handla av oss. Därför har vi arbetat för att bli certifierade av Trygg E-Handel.

Trygg E-handel ger en trygghet till alla konsumenter som vill handla säkert på nätet. Initiativ till kvalitetsstämpeln Trygg e-handel togs för för att öka konsumenternas kunskap om sina rättigheter då de handlar på Internet och samtidigt ställa krav på e-handlarna att göra det tydligare på sina webbplatser om de villkor som gäller när man handlar hos dem.

Flera stora konsumentorganisationer i Sverige har varit med och utarbetat riktlinjerna för den 12 punktslista som skapats för Trygg E-Handel, vilket borgar för att kvalitetsstämpeln skapar trygghet för alla som vill handla säkert! 

Dags för utomhusträning!

Skrivet May 21, 2014 av Anna-Maria Båth

Sommaren är här och äntligen är det tillräckligt bra väder för att verkligen njuta av att träna utomhus. Ta med dig ditt Bodyweight Training System och kör dina pass under bar himmel!

Utomhusträning är bra på så många sätt. Frisk luft och solljus är bra för både kropp och själ. När du tränar utomhus så blir du samtidigt gladare, piggare och friskare. Här kommer fler fördelar med utomhusträning: 

Du får mer energi
Du känner dig mer avslappnad
Du blir mer positiv
Du blir mindre arg och irriterad

Det här är inget som vi har hittat på utan det fakta från en vetenskaplig studie gjord av forskare från Peninsula College of Medicine and Dentistry*. Härlig forskning!

Med ditt Bodyweight Training System har du allt du behöver för en lyckad utomhusträning. Du fäster enkelt bandet kring ett träd, len stolpe eller liknande, kontrollera bara alltid att den håller för din kroppsvikt innan du sätter igång.


För optimal användning, välj ut ett lagom stort område ungefär på ca 2,5 m x 2 m. Välj helst en plan markyta, som inte lutar för mycket, och har ett bra underlag för träning.

Så här gör du: Börja med att linda ankarbandet runt fästpunkten (trädet, stolpen eller var du nu väljer att fästa det). Fäst banden med hjälp av karbinhakarna. Fäst handtagen i banden, nu är banden klara att använda!  

LYCKA TILL - vi syns därute!

*Does Participating in Physical Activity in Outdoor Natural Environments Have a Greater Effect on Physical and Mental Wellbeing than Physical Activity Indoors? A Systematic ReviewEnvironmental Science & Technology, 2011, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21291246

1 2 3 5 nästa »