SUPERFOOD (eller DON'T BE FAST, CHEAP, EASY or FAKE)

Posted on May 02, 2014 by Anna-Maria Båth

Eller som det heter på svenska, Supermat. Supermat kallas mat som har extraordinära och många olika näringsämnen och eller mediciniska egenskaper. Supermat är mat som tillför kropp och själ mer än bara mättnadskänsla och kan vara grönsaker, frukt, bär rötter, frön och andra växter. Gemensamt för supermat är också att den är ren, det vill säga, gärna fritt växande, ekologiskt odlad och oprocessad. Supermat ska behandlas varsamt och inte hettas upp till mer än 40 grader för att så mycket näringsämnen som möjligt ska bevaras. 

Supermat är egentligen mat och medicin, i ett.  Genom att äta mat som stimulerar till nybildning och reparation, blir våra kroppar mer balanserade.  Många äter supermat som ett slags kosttillskott, det handlar inte om att äta mängder av allt utan lite av så mycket som möjligt.

För att må så bra som möjligt försöker jag få in supermat i vår kost så ofta jag kan. Mycket handlar ju om vad jag har köpt hem och som finns i skafferiet, så för mig har det handlat om att ändra inköpsvanan i mataffären, men jag har också börjat handla en hel del från nätet, från iherb.com till exempel. Iherb.com är en amerikansk sajt som har bra produkter och till bättre priser än jag har hittat här hemma. (Om du vill handla på iHerb, ange koden LRL574 så får du 10 rabatt på ditt första köp).

En del av supermaten jag listar nedan, finns i ”vanlig form” också. Som kakao till exempel. Vanligt kakaopulver är processat och upphettat ett antal gånger, medan rå kakao inte är upphettat, innehåller en mängd hälsosamma antioxidanter, vitaminer, mineraler och spårämnen. 

SUPERMAT
Rå kakao
Gojibär
Kokosnötter
Physalis
Mangostan
Vetegräs
Korngräs
Bi pollen
Groddar av lika slag
Hampafrön
Chiafrön
Kokosolja
Linfröolja
Aloe Vera
Chili
Vitlök
Ingefära
Gurkmeja
Macapulver
Shitakesvamp
Chlorella
Spirulina
Spenat
Norialger

Maten vi stoppar i oss påverkar hur vi mår. You are what you eat. So don´t be: Fast, Cheap, Easy or Fake. 


Källa: Supermat – läkande mat från naturens hjärta av John Opsahl 


Next

Previous