Ove Rytter om sin egen träning

Posted on April 04, 2017 by Anna-Maria Båth

OVE BERÄTTAR OM SIN EGEN TRÄNING

En gång i månaden har vi glädjen att prata med kända personer om vad det är som motiverar dem och varför de gillar att träna. Idag är det Ove Rytters tur. Här berättar han om sina tankar kring sin träning och vad det är som motiverar honom att träna. 

Ove är en begåvad och mångfacetterad man som vi inte kan låta bli att introducera med några rader, innan vi lämnar över ordet till honom.

Vi börjar med att berätta att Ove har varit med i svenska judolandslaget i sju år och gått över 1000 matcher. Han har även tävlat i bodybuilding och både träffat och ibland tränat med 80-talets stora tränings- och actionhjältar: Bland annat Sylvester Stallone, Bruce Springsteen, Chuck Norris och Arnold Schwarzenegger.

Ove är utbildad journalist och har skrivit 10 böcker. Senast i raden boken Träning för män 40+. Han har även startat och drivit några av landets mest kända träningstidningar. Han är den som var med och startade hälsorestaurangen Kalori i Stockholm (som nu heter Locals), startade Sveriges första dygnet-runt-öppet-gym i centrala Stockholm är medgrundade Personal Training School och är både arrangör och grundare av Fitnessfestivalen, vilken han fortfarande driver.

Ett kortfattat CV som är längre och mer imponerade än de flestas. Vi är tacksamma och glada att han tagit sig tid att svara på våra frågor.

Vem är du?

Ove, som är 60 år enligt passet.
Men kroppen säger något annat.
Har en fru, två egna barn och två bonusbarn. 

Vad tränar du?
Just nu systematisk, funktionell hypertrofiträning...kan man säga. Tränar styrkeövningar, byggda på traditionella principer, men oftast i mer rörliga varianter. Kör detta måndag till torsdag efter ett visst system. Då ca 20 - 30 min per pass.

Inleder eller avslutar alltid med cardio bestående av explosivt och kort arbete. Blir antingen rodd, hopprep eller spänsthopp.

Gillar inte långa träningspass i gymmet. Kör även en hel del Mountainbike då jag har möjlighet och promenerar mycket. Tar sällan bilen i veckorna, vilket är en lyx man kan hålla sig till om man bor i storstan. Blir runt 10 000 – 16 000 steg per dag.


Avslutar sedan en normal vecka med ett helkroppsstimulerande högpulspass varje fredag kl 11.00 eller kl 15.00, då med PT. Vi kallar det ”svarta passet”. Inget mes...och en skön urladdning innan helgen. 

Alla mina pass är korta. Max 60 minuter. Ofta bara 30, eller 40 minuter.

På helgen är det i regel vila. Har alltid levt efter devisen att leva som en atlet i veckorna, men som en Svensson på helgerna. Ett recept som håller i längden. I alla fall för mig.

Vad motiverar dig att träna?
Det ger mig den energi jag behöver för att allt ska funka i livet. 

Vad är det du gillar mest med träning?
Gemenskap med sin egen kropp. 

Tre saker du inte hade haft om du inte tränat?
Mina böcker, mina företag och min fru. 

Bästa träningsminnet?
Det beror på vad man menar med ”bästa träningsminne”. Eftersom jag alltid arbetat i träningsbranschen, då som tränande journalist och förläggare, har jag ju träffat och/eller tränat de flesta namnkunniga personligheterna i träningsvärlden, vilket har varit både spännande och lärorikt. Jag har så många anekdoter och träningsminnen att det är svårt att plocka ut något speciellt. Så jag kanske snor din fråga och gör en bok av den...

Något annat som vi inte frågat om, men som du vill dela med dig av? 
Mitt bästa träningstips är att träna explosivt och köra korta träningspass. Helst på morgonen. Om man vill träna hårdare är det bättre med två pass per dag än ett långt. 

 ...

Tack Ove för att du svarade på våra frågor. Det är alltid kul att höra hur andra tränar och tänker om träning. Hoppas att du som läser känner dig lika inspirerad att fortsätta träna, som vi gör, efter att ha läst detta.


Next

Previous