Högintensiv träning är bättre än vi visste

Posted on April 26, 2017 by Anna-Maria Båth


HÖGINTNSIV TRÄNING KAN BROMSA ÅLDRANDE


Mirakelmedicinen Träning - nu visar det sig att den håller dig ung och frisk. Ja, inte all typ av träning, utan specifikt högintensiv intervallträning.

Det var inte så länge sedan vi skrev om varför vi förespråkar att träna Femton minuter om dagen, men nu visar det sig att det finns ytterligare fördelar med högintensiv intervallträning - som vi givetvis vill dela med er!

High Intensive Interval Training, HIIT*, är sedan länge erkänt som en av de mest effektiva träningsformerna. När du tränar högintensivt boostar du ämnesomsättningen, tränar ditt hjärta, ökar din fettförbränning, din uthållighet och blir starkare.

Nu har forskare vid Mayokliniken i Minnesota, USA, hittat ännu en positiv effekt av att träna högintensivt - Du håller dig ung längre! 

Forskarna studerade tre olika träningsformer:

  1. HIIT.
  2. Styrketräning.
  3. Kombinerad konditions- och styrketräning.

Det var bara i gruppen som tränat högintensivt som forskarna kunde uppmäta en positiv effekt på cellernas mitokondrier.

Mitokondrierna är kopplade till såväl syreupptagningsförmåga som förbränning. Allt eftersom du blir äldre blir mitokondrierna mindre effektiva.

Testgrupperna bestod av två åldersgrupper, 13-30 och 65-80. Hos den yngre gruppen såg man att mitokondrierna effektivitet ökade med cirka 49 procent, medan ökning i den äldre gruppen var hela 69 (!) procent.

Baserat på vad vi vet så finns det ingenting som kan ersätta högintensiv träning när det gäller att fördröja åldrandet. Det som sker i kroppen kan inte åstadkommas med hjälp av mediciner" säger Sreekumaran Nair vid Mayokliniken, som är en av forskarna bakom rapporten.

Ja, vad kan man säga, annat än att det är fantastiskt hur bra våra kroppar mår av att få röra på sig!

...

*HIIT -  Korta men intensiva intervallpass. Pulsen bör vara ca 80-90 % av maxpuls i intervallerna. Ett något förenklat sätt att räkna ut din maxpuls är att ta 220 minus din ålder.  Är du 54 år är din maxpuls ca 166 och i ett intervallpass bör din puls komma upp i ca 135.

 


Next

Previous