D-vitamin

Posted on January 17, 2017 by Anna-Maria Båth

 

D-VITAMIN 

Så här i vintertider kan det vara bra att fylla på kroppens depåer av D-vitamin. Ett underskott av D-vitamin gör dig trött och hängig, men med tillräckliga nivåer kan du stärka både muskler och skelett. 

D-vitamin kan du få på två sätt: solens UV-strålar mot huden eller via mat och kosttillskott.

D-vitamin bildas i kroppen då solens UV-strålar landar på vår kropp. Ju högre solen står, desto mer D-vitamin kan bildas.

Ett enkelt hjälpmedel när det gäller att bedöma solens effekt är att titta på den egna skuggan. Solens strålar kan bilda D-vitamin i din kropp, om skuggan är lika lång som du, eller kortare. Och givetvis – för att kroppen ska kunna ombilda UV-strålarna måste du exponera hud som solens strålar kan skina på!

På våra breddgrader får vi inget D-vitamin av solen ungefär från oktober till april, på grund av att solen aldrig kommer tillräckligt högt upp på himlen. Under de här månaderna är fet fisk såsom lax, sill och makrill, den bästa naturliga källan till D-vitamin.

D-vitamin är känt för att kunna stärka skelettet, förbättra humöret och det finns också samband mellan blodets D-vitamininnehåll och muskelstyrka. Så - mycket förenklat kan man säga att D-vitamin ger dig starka ben! 

Just nu arbetar vi ifrån vårt boende i Spanien. Efter arbetsdagen igår tog vi en promenad på stranden. Det är våra skuggor du ser på bilden. Ljuset är fantastiskt men antagligen blev det inte något D-vitamin bildat här heller :-)


Next

Previous