Hjärnan växer när du tränar

Posted on November 25, 2016 by Anna-Maria Båth

NÄR DU TRÄNAR VÄXER HJÄRNAN 

Uppkomsten till den här texten kom sig av att jag såg ett klipp från UR. Det handlade om vad som sker, och varför, i hjärnan på oss när vi rör på oss.

Forskare från hela världen är eniga och överens om att motion, aktivitet och rörelse är livsviktigt. Livsviktigt därför att effekterna av fysisk aktivitet är en mirakelmedicin. Det handlar om vad som händer i våra hjärnor när vi tränar.

Vi är skapta för att röra på oss och förhoppningsvis kan alla hitta någon form av fysisk aktivitet som de tycker är kul och gillar att utföra. Men, det handlade om mer än bara rörelseglädje - de största positiva effekterna av träningen kommer tydligen efter det att man har tränat.

Efter fysisk aktivitet händer massa saker i vår hjärna. Bland annat att hjärnan växer, man blir mer fokuserad, kortisolnivåerna i kroppen sjunker. Detta är fakta. 

Hur kan det komma sig att det inte skrivs mer om detta? Hur kommer det sig att detta inte står på varje löpsedel? 

Jag tänker på både skolor och företag - på hur vår vardag ser ut, oavsett ålder. I skolans värld så borde man ju ha idrott på schemat varje dag när man vet hur mycket bättre eleverna kan ta in ny kunskap när inlärningen föregås av fysisk aktivitet. Företag som vill få ut det bästa och mesta av sina anställda, borde kanske förändra hur vi arbetar? Man kan ju stå och arbeta, ha kortare möten, helt enkelt skapa förutsättningar för en rörligare arbetsdag?

Kanske skulle vi stoppa i oss färre mediciner om vi visste att kroppen kan tillverka det vi behöver, av sig själv? Varför till exempel äta antidepressiva mediciner med diverse biverkningar, när vår egen hjärna kan ge oss ökade serotoninhalter?

Nu tycker du kanske att det här låter som mumbjumbo och rappakalja? Kolla på länkarna nedan och tyck till! Skriv gärna vad du tänker och tycker på vår facebooksida, så kan vi fortsätta prata vidare där. 

Anders Hansen, på svenska (57 min). 

Sandrine Thuret. Engelskt tal, svensk text (11 min). 

Paul Zientarski. Engelskt tal, svensk text (14 min).

 


Next

Previous